Пътни документи за граждани на ЕС

Необходими документи при пътуване в ЕС и шенгенските държави

Като гражданин на ЕС имате право да пътувате свободно в 27-те държави от ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария (държави, които не са в ЕС, но са част от Шенгенското пространство en ) с валиден паспорт или национална лична карта. Вашият пътен документ трябва да е валиден в деня на пътуването. Децата и ненавършилите пълнолетие лица трябва да имат собствен паспорт или лична карта — прочетете повече за пътуването с ненавършили пълнолетие лица. Ако пътувате с членове на вашето семейство, които са от държави извън ЕС, проверете какви са специфичните правила, които се прилагат за тях.

Кога трябва да представяте паспорт или лична карта

Обикновено не е необходимо да представяте паспорт или лична карта, когато пресичате вътрешни граници на Шенгенското пространство. Същевременно всички държави от Шенгенското пространство (вижте по-долу) имат право да въвеждат временен граничен контрол при извънредни обстоятелства, например в случай на заплаха за обществения ред или националната сигурност. Намерете подробна и актуална информация за временния граничен контрол en . Когато държава от Шенгенското пространство прилага временен граничен контрол, трябва да представите валиден паспорт или лична карта.

Освен това трябва да представите валиден паспорт или лична карта, ако пътувате между шенгенска държава и България, Кипър, Ирландия или Румъния (държави от ЕС, които не са пълноправни членове на Шенгенското пространство). Трябва също така да представите валиден паспорт или лична карта, когато дадена държава прилага временен граничен контрол.

Шенгенско пространство Извън Шенгенското пространство
Държави от ЕС Държави извън ЕС Държави от ЕС
Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Швеция Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария България, Кипър, Ирландия, Румъния

Пътни документи, доказващи, че сте гражданин на ЕС

Ако в горепосочените ситуации не разполагате с необходимите документи за пътуване, компетентните органи може да не ви допуснат да влезете в дадена държава, но първо трябва да ви предоставят всички разумни възможности да се сдобиете с необходимите документи или да докажете по друг начин, че сте гражданин на ЕС, в разумен срок. Ако се озовете в такова положение, ваша отговорност е да докажете, че сте гражданин на ЕС и следователно имате право да пътувате свободно в 27-те държави от ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Други проверки в ЕС и в шенгенските държави

Възможно е също така да бъдете подложени на полицейска проверка en на място, особено по вътрешните граници и в граничните зони (включително пристанища, летища и железопътни гари) в ЕС и в държавите от Шенгенското пространство. Тя може да включва проверка на самоличността. В някои от тези държави може да сте длъжни да имате или да носите у себе си документи за самоличност, докато сте на тяхна територия. Шофьорски книжки, банкови карти, пощенски или данъчни документи не са документи за пътуване и може да не бъдат приети като доказателство за самоличност. Поради това винаги е силно препоръчително да разполагате с необходимите документи за пътуване (паспорт или лична карта), за да можете, когато се налага, да докажете самоличността си. Ако при полицейска проверка на място не разполагате с необходимите документи, за да докажете самоличността си, може да бъдете санкционирани.

Отказ за влизане в държава

В много редки случаи държава от ЕС или от Шенгенското пространство може да откаже на вас или на членове на вашето семейство да влезете на нейната територия поради причини, свързани с „обществения ред, обществената сигурност или общественото здраве“. В такъв случай властите трябва да докажат, че вие или членовете на вашето семейство представлявате „действителна, настояща и достатъчно сериозна опасност“. Имате право да получите това решение в писмена форма, като в него трябва да са посочени всички основания и как и в какви срокове можете да го обжалвате.

Необходими документи за пътуване до/от държава извън ЕС и Шенгенското пространство

Като гражданин на ЕС, ако пътувате до страна извън Съюза, ще ви е необходим валиден паспорт, а за някои държави — и виза. Вижте списъка на държавите извън ЕС/Шенгенското пространство, за които гражданите на ЕС са освободени от изискването за виза.

Преди да потеглите на път, проверете какви са изискванията за влизане (например относно валидността на паспорта) и всички други ограничения, които може да се прилагат в държавата, до която ще пътувате, както и при завръщането във вашата страна. Имайте предвид, че децата и ненавършилите пълнолетие лица се нуждаят от собствен документ за пътуване и, когато е необходимо, от виза. Вижте актуалните съвети за пътуване en (предоставени от националните власти) относно страната, до която ще пътувате.

Предупреждение

Ако се завръщате от чужбина в държава от ЕС или Шенгенското пространство, документът ви за пътуване трябва да е валиден в деня на пътуването.

Консулска закрила

Ако се нуждаете от консулска закрила и помощ, когато сте в страна извън ЕС, но вашата държава няма представителство там, имате право да потърсите помощ от посолството или консулството на която и да е държава от ЕС. Оттам могат да ви помогнат например в случай на тежка злополука или заболяване или да ви предоставят временен документ за пътуване, ако паспортът ви е изгубен или откраднат. Прочетете повече за консулската закрила извън ЕС и как да намерите посолство или консулство en .

Вижте също:

Необходими документи при пътуване в Европа

Често задавани въпроси

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Последна проверка: 22/02/2024
Споделяне на страницата